Colectia mea de aparate foto pe film

De-a lungul timpului am adunat mai multe aparate pe film, fiecare cu calitatile sau limitarile sale. Clasic inseamna un aparat la care toate reglajele se fac manual, practic setezi fiecare parametru al fotografiei de la focus, la timp de expunere si deschiderea obiectivului. Aparatele s-au perfectionat de-a lungul timpului si unele sunt de fapt similare cu aparatele digitale la care senzorul este de fapt filmul, acestea pot fi numite ca fiind automate si in principiu pot face o poza buna cu un minim de setari initiale. La acestea cea mai importanta caracteristica mi s-a parut autofocusul.

De ce le-am pastrat? Sunt amintiri, de pilda cand am fotografiat colegii in clasa a 8-a. Altfel am cautat sa colectionez camere la care nu am avut acces, unele din ultimele exemplare produse inainte sa se treaca complet la digital, cam dupa anul 2002.

Cel mai simplu aparat din aparatele rangefinder este de fapt al doilea aparat cu care am invatat sa fac fotografie un Smena 8M. O sa incep cu limitarile sale, principala fiind eroarea de paralaxa deoarece vizorul e situat intr-un colt practic pe diagonala fata de obiectiv (situat mai jos si lateral). Influenta majora e la portret si este eliminata abea la infinit adica la peisaje si partial la o distanta de aproape 5m. A doua mare limitare e data de focusul care se face dupa pictograme sau ghicind distanta fata de subiect. Obiectivul e conceput incat sa asigure clarul intr-o plaja mai mare ca distanta iar in conditii bune de iluminare (pe soare) cu diafragma inchisa sunt reduse la minim conditile sa fie o poza cu subiectul neclar. Si in final, acest aparat are un sistem simplu de tragere a filmului si armare separata care permite supraexpunerea cadrelor, efect interesant dar nu atunci cand nu este scopul fotografiei respective.

Lomo Smena 8M – fabricatie sovietica 1970-1993 aparat foto compact, ieftin, pentru incepatori, cu simboluri pentru timpul de expunere soare, nori si pentru distanta pana la subiect portret, siluete grup de oameni, peisaj cu vizor fara lentila, de fapt un cadru format din 2 sticle

Zenit 3M – fabricatie sovietica 1962-1970 SLR (single lens reflex) aparat reflex, adica cu vedere prin obiectiv,

foloseste un sistem de vizualizare cu oglinda si o prisma pentru a vedea imaginea care se inregistreaza) Inconvenientul e ca trebuie sa deschizi diafragma obiectivului printr-un inel, sa faci clarul cu ajutorul inelului de distanta al obiecitvului, sa inchizi apoi diafragma prin acelasi inel la valoarea presetata si abea apoi sa declansezi, adica timpul in care poti face multe cadre reusite daca ai sun sisstem autofocus. Utilizeaza obiective interschimbabile tip M42, vine cu un obiectiv copie dupa modelul Biotar german.

Tell us about your thoughtsWrite message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top