Info modele, TFCD

TFCD – colaborarea in sistem barter cu modele

 

Definitia TFCD este data de acronimul din engleza Time For CD or Trade For CD  si e similar cu TFP – Time For Print.

Colaborarea TFCD consta in oferirea de catre fotograf  a imaginilor sau mai nou a inregistrarilor video pe suport electronic (CD/DVD, card de memorie, email, link pe net ) si dupa caz pe hartie (acronim TFP), in schimbul disponibilitatii modelului de a poza. Practic nu mai este necesara achitarea acestor servicii de catre nici unul din participanti la sedinta foto, respectiv model, artistul in machiaj (engl. MUA – make-up artist), stilistul in coafura (HS – hairstylist) si fotograf.

E important de inteles ca in acest schimb/barter  nimic nu este de fapt gratuit. Costurile sunt suportate de toate persoanele care participa in realizarea proiectului: model, fotograf, videograf, cameraman, regizor, designer, stilist, machiaj, coafura, asistenti etc. prin timpul alocat sedintei-proiectului, consumabile, uzura sau inchirierea echipamentelor, a locatiei, costuri de transport, masa, cazare,  de procesare a imaginilor, fara a epuiza toate elementele care constituie cheltuieli.

Colaborarea TFCD se practica uzual, fiind un avantaj pentru modele pentru obtinerea unor contracte de colaborare comerciale, cat si pentru fotograf, MUA si alti participanti care pot beneficia de aportul includerii unor realizari de creatie comuna in portofoliul propriu, menit sa atraga clienti si contracte sau daca este specificat chiar publicarea spre comercializare prin reviste online sau site-uri organizate ca banci de comercializare fotografie si video. Imaginile pot fi incluse deasemenea in concursuri unde premiile se pot uneori concretiza ca beneficiu material pentru fotograf/cineast ca participant si detinator al drepturilor de autor.

 

Acordul TFCD trebuie privit ca un contract ce contine date personale si semnaturi, poate cuprinde clauze comerciale, de pilda se pot publica sau printa fotografii in scopul unor castiguri reprezentate de vanzarea acestora ( si partial a drepturilor de imagine). In speta contractele de pe site-uri cu fotografie de stoc (banci de comercializare foto-video) se refera la cedarea drepturilor de imagine si partial de autor ale modelului si fotografului pentru utilizarea lor contra cost de catre terti.

Colaborari cu buget redus (Low Budget)

Acest tip de colaborare consta in acordarea unor renumeratii, produse sau facilitati modelului, prevazute sau nu prin contract, la o valoare redusa fata de cea integrala a serviciilor care ar fi  prevazute de un acord comercial. Aceste beneficii pot reprezenta acoperirea unor cheltuieli de transport, o mica compensatie pentru timpul pierdut de model la sedinta foto si acordarea unor drepturi de autor sau comerciale catre una din parti sau catre ambele parti.De regula se specifica beneficiul acordat si reprezinta tot un contract fiind semnat de ambele parti. Este foarte uzual ca forma de comercializare a imaginilor realizate in cadrul sedintei foto.

Pe scurt despre colaborari intre model si fotograf

Colaborarile reprezinta un contract atat in forma verbala, cat si mai formal in scris ce presupune semnatura participantilor si cu prinde detalii referitor la drepturile de autor si imagine conform legislatiei specifice cat si comerciala (contractul substituie aplicarea regulamentului GDPR-General Data Protection Regulation, in traducere Regulamentul General privind Protectia Datelor).

Servicii de colaborare oferite modelelor

In functie de proiectul abordat de fotografie si film ofer posibilitatea modelelor sa obtine imagini pentru book sau pentru promovare. Fara sa fie o cerinta obligatorie sunt preferate modele dezinvolte care nu au probleme la publicarea imaginilor (nu sunt angajate in sfera politica, legislativa etc) sau bariere de exprimare artistica (de exemplu in proiecte ce implica nuditate) indiferent de genurile fotografice abordate. 

Sedinta poate avea durata de la 3 la 8 ore in conditiile stabilite de comun acord si in final se obtin 5-10 cadre editate ulterior, iar restul cadrelor asa cum sunt procesate intern de aparat mai mult pentru uzul personal al modelului decat pentru publicare.

Modelele minore, cu varsta sub 18 ani e preferabil sa fie insotite de parinte sau tutore si obligatoriu sa existe acordul in scris al acestora.

Cand nu se preteaza contractul de tip TFCD?

Pentru propunerile de sedinte foto/video in interesul propriu al beneficiarului/societatii cum sunt portofolii de model, videochat, de produs pentru magazine online, publicatii online sau reviste, in general nu se preteaza modul TFCD fiind o propunere comerciala.

O categorie aparte o reprezinta utilizarea fotografiilor doar pentru uzul clientului care se traduce in interdictia publicarii acestora de catre fotograf caz in care nu se intrunesc conditiile pentru o colaborare tip TFCD si nici cu buget redus. Conditiile se stabilesc de comun acord, inainte de sedinta foto propriu-zisa.

Cuvant final pentru modele

Daca considerati ca putem colabora la o sedinta foto nu conteaza experienta. Specificati la rubrica Contact informatii detaliate cum ar fi varsta, dimensiunile fizice tip inaltime, bust, talie, solduri care sa fie insotite de fotografii, de preferat recente tip portret fara machiaj, corp intreg {eventual in costum de baie), doleante sau asteptari si desigur datele de contact. Ulterior putem avea  si o discutie telefonica de principiu. Toate colaborarile se realizeaza prin semnarea unui acord (in conformitate cu Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Codul Civil – Dreptul la propria imagine Legea 287/2009).

Back to Top