In cautarea revelatorului perfect

Teorie – Triunghiul magic
Lucrurile ar fi fost mai simple in practica daca plecam de la teorie. Parametrii revelatorului se refera la triunghiul magic, asemanator celui din fotografie, insa e format de sensibilitate ISO, granularitate si acutanta-claritate.
Din pacate nu se pot maximiza toti cei 3 parametrii, de regula formula chimica e optima pentru 1-2 parametrii iar ceilalti 1-2 paramentrii prezinta un compromis.
Cu alte cuvinte nu exista un revelator perfect care sa aibe toti cei 3 parametrii optimizati in acelasi timp.

Rodinal
Pentru incepatori alegerea frecventa o reprezinta Rodinal, cea mai veche formula AGFA (1891). Ieftin, cu posibilitatea de stocare pe termen foarte lung, are rezultate confirmate pentru majoritatea filmelor si deasemenea sunt usor de gasit retete pentru developare pe tipuri de film, timp si dilutie.
Cel mai apreciat parametru al sau este acutanta desi mult mai tarziu am descoperit ca aceasta nu este decat aparenta si este utila numai la marire pe hartia fotografica.
Incovenientul sau major il reprezinta accentuarea granularitatii filmului in raport direct cu sensibilitatea acestuia, practic nu e indicat pentru filmele cu sensibilitate mare, de la 400 ISO in sus dar e destul de vizibil si pe negativele cu sensibilitate mica. Granulatia mare este mai putin vizibila pe filme format mediu sau planfilm.
Un alt inconvenient ar fi lipsa detaliilor in umbre. Chiar si in utilizarea tip stand ce ii confera un efect compensator nu reuseste intotdeauna sa aduca detalii in zonele de umbra.
Developarea tip stand, fara agitatie, cu durata lunga 1-2 ore pentru o dilutie foarte mare (de 1 la 100 sau 1 la 200) e totusi un bonus cand sensibilitatea filmului este necunoscuta.

Xtol
Urmatorul pe lista mea ar fi trebuit sa fie revelatorul standard de la Kodak D76 aparut in 1920 (in formula asemanatoare Ilford ID11), cunoscut pentru granularitatea fina si pastrarea sensibilitatii filmului. A fost mai la indemana insa Xtol (1995) revelator care reprezinta ca o ultima incercare Kodak de a intruni cerintele celor 3 parametrii importanti fiind considerat o imbunatatire fata de D76. Este un revelator cu actiune de solvent, ecologic datorita acidului ascorbic din compozitie.
Am preferat utilizarea in solutia normala de lucru – stock desi pentru a imbunatati acutanta multi adopta dilutia 1 la 1 sau 1 la 2 care e mai putin economica. Problema e ca dilutia aduce uneori o pierdere a calitatii sale de granularitate foarte fina.

Ca si D76 poate fi utilizat in solutie cu reumplere. Practic dupa utilizarea sa la developarea de 7-8 filme, pentru fiecare film se adauga minim 70ml solutie proaspata. Acest mod de utilizare e considerata la fel de buna ca utilizarea in dilutie 1:1 sau 1:2. Desigur ca am mi s-a parut optima o astfel de re-utilizare insa nu pot spune ca aduce calitati suplimentare.
Unii definesc insa granulatia obtinuta cu acest revelator ca patata si prefera alegerea unui alt revelator care sa pastreze granulatia punctiforma, contrastanta, chiar daca este mult mai vizibila.
Si acesta este un revelator economic dar Kodak prefera livrarea in plicuri pentru a obtine 4 litri de solutie. Totusi Foma Excel ofera o formula asemanatoare la plicuri pentru 1 litru de solutie.
Un mare inconvenient e reprezentat de stocarea pe termen lung a solutiei, exista o mare posibilitate de inactivare in timp si din aceasta cauza trebuie facut un test dupa o perioada de timp. In practica pastrat in sticle bine inchise si la temperaturi scazute isi poate pastra calitatile si 1 an de zile desi e garantat mult mai putin de producator.

Atomal

E prima mea intalnire cu un revelator realizat de Adox, o firma germana care produce atat solutii cat si filme fotografice alb-negru. Firma creata in 2003 a preluat atat fabricile cat si tehnologia de la AGFA / ORWO in momentul cand acestea erau in faliment. Originalul a fost realizat de AGFA in 1935 dar formula a suferit modificari dupa 1970 substanta continuta fiind considerata cu efect carcinogenic. Alaturi de Promicrol (May & Baker) a fost unul din cei mai echilibrati revelatori pentru toti parametrii triunghiului magic.
Ramane un revelator de top, universal si reprezinta revelatorul standardul utilizat de Fotoimpex pentru procesarea filmelor alb-negru.
Singura caracteristica care are un mic compromis este acutanta insa e mai buna decat in cazul Xtol pe care il depaseste sub toate aspectele.
Vine in plicuri pentru 1 litru si respectiv 5 litri de solutie fiind destul de economic. Un litru ajunge pentru 10 filme. Dupa primele 5 filme trebuie adaugat un timp suplimentar pentru fiecare film.
Se utilizeaza si in dilutie 1:1 sau 1:2 pentru a imbunatatii acuitatea.
Avand caracteristici bune si pentru push e o alegere ideala cand e vorba de filme cu sensibilitate foarte mare.
Finetea granularitatii e egala cu revelatoare ca Perceptol si Rollei RLS/CG512 care pierd insa o treapta din sensibilitatea declarata a filmului.

FX39 II
Un revelator pentru acutanta produs tot de Adox si avand formula preluata de la Paterson, utilizat in special pentru filme de sensibilitate normala. Dupa mine este ce ar fi trebuit sa fie Rodinal fara a avea vreo legatura, definit de acuitate excelenta, granularitate buna si fara a pierde din sensibilitatea filmului. Se potriveste perfect si cu filmele moderne cum sunt Kodak TMAX si Ilford Delta.

Se utilizeaza in dilutie 1:9 pana la 1:19 insa nu l-am testat la dilutii foarte mari in developare tip stand.

Ca performante e similar cu FX-1 (Beutler) si Tetenal Neofin Blau, toate fiind superioare Rodinal ca acutanta.

Rollei RLS
Este o formula de top sub numele original CG512 inventata de Udo Raffay dupa 512 incercari de unde si numele.

Considerat de unii ca avand cea mai mare acuitate, granularitate extrem de fina, insa nu asigura sensibilitatea nominala, ci o scade cu o treapta. Practic un film de ISO 400 trebuie utilizat la ISO 200 pentru a nu pierde nimic la procesare fiind si modul meu preferat de utilizare. Este totusi un revelator scump care se utilizeaza in raport 1:4 si la o temperatura de 24 grade C.

Ramane o alegere excelenta ca performante si poate fi comparat cu Microdol X.

SPUR HRX

Acesta e un revelator oferit de o alta firma germana cu multe legaturi fata de Adox care dezvolta numeroase tipuri de revelatori, fiecare pentru anumite performante si anumite filme. Principala sa calitate e stabilitatea in timp a solutiilor tip A si B care se amesteca inainte de a fi utilizate si se dilueaza cu apa in raport 1:9 pana la 1:20.

Timpii pentru developare sunt oferiti de producator impreuna cu caracteristica de sensibilitate obtinuta. Multe din filme pierd la capitolul sensibilitate in acest revelator.
E considerat un Xtol imbunatatit dar fara sa aibe ceva in comun. Optimizarea sa este pentru rezolutie si granularitate.
Inca testez diferite filme fara sa constat imbunatatiri fata de rezultatele obtinute cu revelatorii de mai sus.

HC 110
Considerat un standard de unii fotografi deoarece era utilizat de cunoscutul Ansel Adams este un revelator cu caracteristici bune pentru majoritatea filmelor dar fara sa exceleze in vreun fel, in comparatie cu D76, Xtol produse tot de Kodak.
Destul de economic in dilutiile utilizate de la 1:31 la 1:63. Are actiune de solvent insa ceva mai redusa decat Xtol.
Nu l-am testat cu adevarat avand la indemana variantele de revelatori de mai sus.
Ilford HC este o varianta similara.

Foma Retro Special
Este un revelator special pentru un film special: Foma Retro. Formula sa insa este una clasica. In afara de filmul amintit am incercat si un film Fomapan 200 cu bune rezultate.
Se utilizeaza in solutie nediluata de 1 litru.

In loc de concluzie
Exista mai multi revelatori care merita incercati cum sunt Kodak TMAX si Ilford DDX, Ilford Perceptol/Kodak Microdol X pentru granularitate excelenta, Ilford Microphen dar primul pe lista mea de testare este cu siguranta un revelator de genul Pyro alaturi de Diafine (de tip A si B cu 2 bai separate de developare).
In cautarea unui revelator cu grain ultra fin am constatat si faptul ca 80% tine de calitatea filmului utilizat, mai ales pe 35mm unde marirea granulatiei e mai evidenta fata de filmul mediu format.
Fiecare revelator are calitatile sale in raport cu anumite filme si acesta e modul cel mai corect de al utiliza.
Fotografia pe film e insa o vesnica testare, fie te stabilesti la un revelator si un tip de film si abordezi latura creativa a fotografiei, fie iti place sa descoperi calitatile diferite ale tipurilor de film si este nevoie sa dezvolti o parte tehnica de testare relativ la developare in diferite variante.







Tell us about your thoughtsWrite message

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top